Metod 3: Coachande/ motiverande stöd - Att sätta deltagaren i förarsätet

Publicerad: 4/10 -24


Hej!

 

Mitt namn är Elise Lindhe och jag är processledare inom Samordningsförbundet Värend. Sedan januari 2023 driver jag, tillsammans med en projektgrupp på 6 koordinatorer, pilotprojektet Samverkansteam Värend. Jag kommer att presentera projektets 5 metoder löpande i förbundets nyhetsbrev och på vår hemsida.

 

I förra nyhetsbrevet berättade jag om metod 2: det Koordinerande stödet. Denna gång vill jag ta chansen att fördjupa mig i den tredje metoden som är det motiverande och coachande stödet. Vad innebär det egentligen att arbeta motiverande och hur skiljer det sig åt från det koordinerande stödet?

 

När vi i Samverkansteam Värend arbetar koordinerande tillsammans med våra deltagare handlar det om att se till att rätt stöd genom samverkan erbjuds individen. Det kan handla om att man behöver få en samtalskontakt inom hälso- och sjukvården eller testa sin arbetsförmåga genom en kommunal arbetsträning. Men vad händer då om deltagaren pga. många års utanförskap inte vill gå till vårdcentralen för stödsamtal eller inte vågar påbörja en arbetsträning i rädsla för att höga krav kommer ställas på hen?

 

För en del av deltagarna i Samverkansteam Värend är det regelverk och fysisk/psykisk oförmåga som är hindret att närma sig självförsörjning men ibland är det individens egna motivation till förändring som är den högsta tröskeln att ta sig över. Koordinatorerna som jobbar med deltagare ute i våra fem kommuner har gått grundutbildning i Motiverande samtal (MI) som ett tillvägagångssätt. Genom att fördjupa oss i metoden kan vi även anpassa den för deltagare som behöver bli bemötta på ett annat sätt, pga. NPF eller intellektuell funktionsnedsättning. Den anpassningen kan vara att koordinatorn till exempel istället för att ställa öppna frågor ställer slutna frågor, erbjuder flera konkreta alternativ för deltagaren att välja mellan, eller använder sig av skalfrågor. På så vis kan ett samtal utifrån MI-metoden bli mindre abstrakt för deltagaren.

 

Att arbeta coachande och motiverande innebär dock mer än att använda MI-metoden, det innebär även att koordinatorerna genomgående involverar deltagarna i sin process till bättre mående och att närma sig självförsörjning. Det är individen själv som ska sitta bakom bilens ratt, gasa och bromsa samt styra vart resan ska gå, koordinatorns roll är att sitta bredvid och läsa kartan. Kort sagt syftar förhållningssättet att coacha och motivera deltagare till att hen ska känna egenmakt och gå stärkt ur Samverkansteam Värend den dag hen avslutar sitt deltagande.

 

I nästa nyhetsbrev kommer jag att fördjupa mig i metoden "Kollegialt ärendestöd". Jag hoppas att du är intresserad av att ta del även av den metoden.

 

Kontakta gärna Samverkansteam Värend om du är intresserad av att veta mer om metoderna vi arbetar med, eller om du vill få en presentation om projektet i stort.

 

 

Elise Lindhe

Processledare Samverkansteam Värend

E-post: elise.lindhe@sfvarend.se

Telefon: 0733-288018