Metod 4: Kollegialt ärendestöd - Att handleda varandra i deltagararbetet
Publicerad: 30/10 -24
Hej!
Mitt namn är Elise Lindhe och jag är processledare inom Samordningsförbundet Värend. Sedan januari 2023 driver jag, tillsammans med en projektgrupp på 6 koordinatorer, pilotprojektet Samverkansteam Värend. Jag kommer att presentera projektets 5 metoder löpande i förbundets nyhetsbrev och på vår hemsida.
I förra nyhetsbrevet berättade jag om metod 3: det Coachande och motiverande stödet. Denna gång vill jag ta chansen att fördjupa mig i den fjärde metoden som är det Kollegiala ärendestödet.
Många verksamheter som arbetar med utsatta människor erbjuder medarbetarna någon typ av stöd i arbetet med deltagare/klienter/patienter. Det kan handla om professionell handledning i grupp eller enskilt, det kan beröra hur man ska förhålla sig till gränsdragning i yrkesrollen eller mer fokusera på stöd i enskilda ärenden.
I Samverkansteam Värend har vi valt att kalla vår variant av handledning för kollegialt ärendestöd. Metoden går ut på att projektgruppen varannan månad träffas för att ge varandra stöd i särskilt utmanande deltagarärenden. Varje enskild koordinator uppger vid mötets start om hen har ett eller flera ärenden att ta upp och utifrån det sammanlagda antalet ärenden fördelas mötestiden. När det är ens tur att berätta om sitt ärende gör man så utifrån en specifik frågeställning eller syfte. Det kan till exempel innebära att berätta om ett utmanande ärende som man har lyckats komma vidare i och att man vill inspirera kollegorna, eller att man har kört fast i arbetet och vill ha de andra koordinatorernas sammanlagda kompetens och erfarenhet för att få råd och input. Ibland utgår projektgruppen från ett särskilt tema vid det kollegiala ärendestödet, t.ex. hur MI (motiverande samtal) har använts effektivt i deltagararbetet eller ärenden utifrån problematiken väld i nära relation.
Arbetet med det kollegiala ärendestödet är viktigt eftersom koordinatorerna i Samverkansteam Värend ofta arbetar ensamma ute i de fem kommunerna och där inte har några kollegor som arbetar på samma sätt eller med projektets målgrupp. Syftet med metoden är därför både att bidra till att nå goda resultat i deltagararbetet och att ge varandra stöd i rollen som koordinator.
I nästa nyhetsbrev kommer jag att fördjupa mig i den femte, och sista, metoden Förstärkt samverkan och kompetensutveckling. Jag hoppas att du är intresserad av att ta del även av den metoden.
Kontakta gärna Samverkansteam Värend om du är intresserad av att veta mer om metoderna vi arbetar med, eller om du vill få en presentation om projektet i stort.