Metod 2: Koordinerande stöd - Det grundläggande stödet till deltagaren

Publicerad: 9/9 -24


Hej!

 

Mitt namn är Elise Lindhe och jag är processledare inom Samordningsförbundet Värend. Sedan januari 2023 driver jag, tillsammans med en projektgrupp på 6 koordinatorer, pilotprojektet Samverkansteam Värend. Jag kommer att presentera projektets 5 metoder löpande i förbundets nyhetsbrev och på vår hemsida.

 

I förra nyhetsbrevet berättade jag om metod 1 om avvikelserapportering . Denna gång vill jag ta chansen att fördjupa mig in i den andra metoden som är det koordinerande stöd. Vad innebär det egentligen att arbeta koordinerande? 

Det koordinerande stödet är enkelt uttryckt det dagliga arbetet som projektets koordinatorer utför utifrån varje enskild deltagares unika behov. Genom att koordinatorerna i Samverkansteam Värend har relativt få deltagare (20 deltagare per heltidsanställd) ges möjlighet till täta kontakter och därigenom god kännedom om varje deltagare. Koordinatorn gör tillsammans med deltagaren upp en planering utifrån hens drivkrafter, förmågor och mål för framtiden och stöttar i de kontakter som behöver tas för att närma sig målet. På så vis är koordinatorerna i Samverkansteam Värend möjliggörare och katalysatorer för att deltagaren ska komma närmare och, på sikt, nå sitt mål. För en deltagare kan det handla om att komma ut på en arbetsträningsplats och vidare till anställning. För en annan behöver man ta många små steg för att bryta en social isolering och första steget kan då vara att klara av att åka kollektivt till aktiviteter. För en tredje är ohälsan så omfattande att det inte finns någon arbetsförmåga alls och då kan koordinatorn stötta deltagaren i processen att ansöka om sjukersättning.

För att komma till dessa högst varierande mål behöver många kontakter tas, ansökningar kan behöva skrivas och skickas tillsammans med underlag, steg måste ibland tas i en specifik ordning för att kraven på individen inte ska krocka, osv. Det är här det koordinerande uppdraget är så viktigt. Genom sin såväl breda som djupgående kunskap om de insatser som målgruppen med ohälsa och funktionsvariation har tillgång till genom kommunen, myndigheterna och vården, hjälper koordinatorn deltagaren framåt i sin planering. Målet är alltid att närma sig självförsörjning, men det specifika målet och vägen dit varierar från person till person.

 

I nästa nyhetsbrev kommer jag att fördjupa mig i metoden "Motiverande/ coachande stöd", vilket är en förutsättning för det koordinerande stödet. Jag hoppas att du är intresserad av att ta del även av den metoden.

 

Kontakta gärna Samverkansteam Värend om du är intresserad av att veta mer om metoderna vi arbetar med, eller om du vill få en presentation om projektet i stort.

 

Elise Lindhe

Processledare Samverkansteam Värend

E-post: elise.lindhe@sfvarend.se

Telefon: 0733-288018