Samverkansteam Värend: Samkraft Värend
- Processtid: 2022-10-01 Tillsvidare
- Processägare: Tingsryd kommun, Lessebo kommun, Uppvidinge kommun, Växjö kommun, Alvesta kommun
- Dokument:
Anvisa individ till Samverkansteam Värend
Har du kontakt med en individ som du tror behöver stöd av en koordinator i Samverkansteam Värend? Fyll i länk till Underlag för att anvisa individ till Samkraft Värend och kontakta din organisationsrepresentant. För mer information se Samverkansforum.
Om insatsen
Samverkansteam Värend är en insats finansierad av Samordningsförbundet Värend med syfte att förstärka stödet för individer med sammansatta behov genom lokala koordinatorer. Insatsen drivs av kommunerna Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge, Alvesta och Växjö, i samarbete med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Kronoberg.
Under åren 2023-2024 bedrevs Samverkansteam Värend som pilotprojekt för att bli en långsiktig insats 2025. Ta gärna del av slutrapport och presentation från slutkonferensen här och kontakta processledare för mer information (kontaktuppgifter längst ner på sidan):
Syfte och mål
Insatsen syftar till att genom lokala koordinatorer erbjuda ett utökat och samordnat stöd till individer med sammansatt problematik, för att underlätta deras rehabilitering mot arbete, studier eller annan ersättning. På strategisk nivå strävar insatsen efter att identifiera organisatoriska hinder och förbättra samverkan mellan olika aktörer.
Koordinatorsstödet
Stödet från Samverkansteam Värends koordinatorer anpassas efter vad varje enskild deltagare behöver för att närma sig självförsörjning. Koordinatorsstödet kan till exempel inkludera:
- Lokalt stöd i hemkommunen
- Följa med vid möten och vårdbesök
- Hjälp med att förstå myndighetskommunikation
- Vägledning kring arbete och studier
- Samverkan med vård och myndigheter
- Hjälp med ansökningar och stödinsatser
- Arbetsträning och motivationssamtal
I samband med slutkonferensen för Samverkansteam Värend som pilotprojekt i februari 2025 uppdrog Samordningsförbundet Värends styrelse processledningen att göra en kartläggning över de kunskaper och kompetenser koordinatorsuppdraget kräver. Ta gärna inspiration av denna här:
- Kartläggning av koordinatorernas kunskap och kompetenser.
Vem kan delta?
Insatsen vänder sig till individer 16-64 år med fysisk, psykisk eller social ohälsa som behöver stöd i sin rehabiliteringsprocess för att närma sig arbete eller studier, och som inte har en pågående aktiv planering i ordinarie verksamheter. Deltagande är frivilligt och kostnadsfritt.
Vem kan inte delta?
Individer i aktivt missbruk kan inte delta då denna målgrupp behöver annat professionellt stöd än det som Samverkansteam Värend kan erbjuda. Eftersom målet med insatsen för deltagaren är att komma i självförsörjning kan heller inte individer som redan har en (ej offentlig) försörjning delta.
Forskning
Under de två åren som pilotprojekt följdes Samverkansteam Värend av två forskarteam från Linnéuniversitetet.
Under 2025 fortsätter den kvalitativa forskningen i form av intervjuer med deltagare i Samverkansteam Värend för att ta reda på hur de långsiktigt upplever koordinatorsstödet.
Läs mer om forskarnas insikter och slutsatser här:
- Forskningsrapport Tobias Köning och Adam Birgersson
- Forskningsrapport Åsa Söderqvist Forkby, Jesper Johansson och Anna-Maria Sarstrand Marekovic
Vill du veta mer?
Fem metoder
Metod 4: Kollegialt ärendestöd - Att handleda varandra i deltagararbetet
Metod 5: Förstärkt samverkan och kompetensutveckling
Kontakt
Har du ytterliga frågor angående Samverkansteam Värend eller önskar mer information är du välkommen att kontakta Samordningsförbundet Värend.
Processledare: Elise Lindhe
Telefon: 0733-288018
E-post: elise.lindhe@sfvarend.se
Växjö Christina Larsson Telefon: 0470-439 35
Marie Andersson Telefon: 0470-79 68 25 |
Tingsryd Christina Larsson Telefon: 0470-439 35
Jacob Arvidsson Telefon: 0477-443 16 |
Uppvidinge Hanna Johansson Telefon: 0474-473 95 |
Lessebo Vakant
|
Alvesta Vakant
|