Pilotprojekt Samverkansteam Värend

 
 

 

Om projektet

Samverkansteam Värend är ett pilotprojekt finansierat av Samordningsförbundet Värend med syfte att förbättra stödet för individer med komplexa behov. Projektet drivs av kommunerna Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge, Alvesta och Växjö, i samarbete med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Kronoberg.

 

Syfte och mål

Projektet syftar till att genom koordinatorer erbjuda ett utökat och samordnat stöd till individer med sammansatt problematik, för att underlätta deras rehabilitering mot arbete, studier eller annan ersättning. På strategisk nivå strävar projektet efter att identifiera organisatoriska hinder och förbättra samverkan mellan olika aktörer.

 

Forskning

Projektet följs av två forskarteam från Linnéuniversitetet. En kvalitativ studie görs av forskare på Institutionen för socialt arbete för att ge en samlad bild av projektets olika delar som exempelvis innebörden av olika aktörers roller och samverkansprocesser ur flera perspektiv. De genomför även intervjuer med projektets deltagare för att ta reda på hur de upplever stödet från koordinatorerna. Det andra forskarteamet från Institutionen för nationalekonomi och statistik genomför en kvantitativ studie för att undersöka effekterna av pilotprojektet genom att samla in data och information från myndigheterna.

 

Koordinatorsstödet

Stödet från koordinatorn anpassas efter vad varje enskild deltagare behöver och kan inkludera:

  • Lokalt stöd i hemkommunen
  • Följa med vid möten och vårdbesök
  • Hjälp med att förstå myndighetskommunikation
  • Vägledning kring arbete och studier
  • Samverkan med vård och myndigheter
  • Hjälp med ansökningar och stödinsatser
  • Arbetsträning och motivationssamtal

 

Vem kan delta?

Projektet vänder sig till personer med fysisk, psykisk eller social ohälsa som behöver stöd i sin rehabiliteringsprocess och inte har en pågående aktiv planering i ordinarie verksamheter. Deltagande är frivilligt och kostnadsfritt.

 

Vem kan inte delta?

I nuläget kan inte individer med sjukpenning, sjukersättning eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan delta i projektet. Personer i aktivt missbruk kan inte delta då denna målgrupp behöver annat professionellt stöd än det som Samverkansteam Värend kan erbjuda. Eftersom målet med projektet för deltagaren är att komma i självförsörjning kan heller inte individer som redan är det delta.

 

Vill du veta mer?
Läs gärna mer om Samverkansteam Värends 5 metoder eller ta en titt på projektplanen i de bifogade filerna längst upp. För mer information eller för att diskutera en potentiell deltagare, kontakta projektets koordinatorer eller processledaren Elise Lindhe via telefon 0733-288 018 eller e-post elise.lindhe@sfvarend.se.

 

Växjö
Christina Larsson, koordinator
Tel. 0470-439 35
christina.larsson2@vaxjo.se
Fanny Poijo, koordinator
Tel. 0470-417 46
fanny.poijo@vaxjo.se

 

Tingsryd

Christina Larsson, koordinator

Tel. 0470-439 35

christina.larsson2@vaxjo.se

Lisa Edlund, koordinator

Tel. 0477-442 38

 lisa.edlund@tingsryd.se

 

Lessebo

Fanny Poijo, koordinator

Tel. 0470-417 46

fanny.poijo@vaxjo.se

 

Uppvidinge

Kajsa Ahlqvist, koordinator

Tel. 0474-473 21

kajsa.ahlqvist@uppvidinge.se

 

Alvesta

Mathilda Nord, koordinator

Tel. 0470-417 91

mathilda.nord@vaxjo.se

 

Metoder

 

Kontakt

Har du ytterliga frågor angående Samverkansteam Värend eller önskar mer information är du välkommen att kontakta Samordningsförbundet Värend.

 

Projektledare: Elise Lindhe

Telefon: 0733-288018

E-post: elise.lindhe@sfvarend.se